Varannan svensk vill se skärpt AI-reglering

30 april 2025

Hälften av svenskarna anser att dagens AI-reglering inte räcker, visar en ny undersökning som Sifo gjord på uppdrag av datakonsultföretaget Solita. Samtidigt växer en utbredd oro och osäkerhet kring teknikens roll – något som sätter ansvar, etik och framtidens arbetsliv i fokus.

3D-illustration av ett stiliserat nätverk format som en hjärna, bestående av sammanlänkade punkter och linjer, placerad ovanpå en metallisk AI-symbol på ett futuristiskt, upplyst golv i lila och blå nyanser.
Bild: Unsplash

Hälften av svenskarna (50%) vill se hårdare lagar och regleringar för AI. Bara 6 procent vill ha mindre reglering, medan 15 procent tycker att dagens regler räcker. Att hela 29 procent är osäkra visar på en bred otydlighet kring vilken roll AI bör spela i samhället.

 

– AI, särskilt generativ AI, har en enorm potential för både effektivisering och innovation inom privat och offentlig sektor. Men tekniken måste användas ansvarsfullt och med en tydlig etisk kompass. Utan bättre reglering och ökad kunskap riskerar vi att gå miste om dess möjligheter, säger Johan Torstensson, vd på Solita i Sverige.

 

Oro för dataintegritet

 

Trots att AI snabbt blir vanligare på svenska arbetsplatser saknas fortfarande grundläggande kunskap hos många. Nära hälften av svenskarna (44%) anser inte att det är viktigt att nyanställda har kompetens inom generativ AI. Detta trots att tekniken redan förändrar arbetsmarknaden radikalt – en tydlig signal om ett fortsatt stort kunskapsgap.

 

Undersökningen visar att hela 88 procent av de tillfrågade anser att AI kan väcka oro kring dataintegriteten.

 

– Att så många känner oro och samtidigt efterfrågar hårdare lagar och regleringar visar hur avgörande det är att bygga kunskap och förtroende kring AI. Vi måste få med hela samhället på den här resan – från användare och företag till beslutsfattare, säger Johan Torstensson.

 

Kvinnor mer oroade än män

 

52 procent av kvinnorna vill se skärpt AI-reglering, jämfört med 47 procent av männen. Samtidigt är män betydligt mindre oroliga för teknikens risker: nästan tre gånger fler män än kvinnor vill minska regleringen. Även när det gäller att behålla dagens nivå sticker män ut: dubbelt så många män (20%) som kvinnor (10%) tycker att nuvarande regler räcker.


Se alla lediga lokaler i Sverige här. 

 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.