Ny järnvägsförbindelse säkrar regionens framtid

4 september 2024

Efter en utdragen process och intensiva förhandlingar har man nått en överenskommelse som kommer att förändra regionens framtid på ett positivt sätt. Järnvägsprojektet mellan Göteborg och Borås är nu äntligen klart för genomförande, och det är en stor seger för Västsverige.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren. Bild: Västsvenska Handelskammaren
Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren. Bild: Västsvenska Handelskammaren

Den nya järnvägsförbindelsen kommer att bli en kraftfull motor för regionens utveckling. Genom att binda samman Västsveriges två största städer skapar vi en attraktiv miljö för företag att etablera sig och investera i. Detta kommer i sin tur att generera nya arbetstillfällen, öka tillväxten och stärka regionens konkurrenskraft både nationellt och internationellt.

Ett betydelsefullt tillskott är att Landvetter flygplats kommer att få en egen järnvägsstation. Detta utvidgar flygplatsens upptagningsområde och gör den mer tillgänglig, vilket kommer att leda till fler direktlinjer. Det är en betydande fördel för besöksnäringen i hela Västsverige och gynnar de många internationellt verksamma företagen i regionen.

– Detta är ett stort framsteg för Västsverige, men vårt arbete stannar inte här," säger Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta driva på för fler infrastruktursatsningar, såsom nytt dubbelspår mellan Göteborg och Alingsås, dubbelspår till Oslo samt en förlängning av järnvägen från Borås mot Jönköping. Dessa är viktiga pusselbitar för att fullt ut realisera den potential som Västsverige har att erbjuda.

Idag firar vi denna framgång, men redan imorgon börjar arbetet med nästa steg i att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig framtid för Västsverige.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.