Så kan AI hjälpa Sveriges kommuner

30 maj 2024

Den 31 maj möts skånska kommuner och företag i Lund på Open Pitch Day – ett öppet event som ska höja kunskapen kring hur artificiell intelligens (AI) kan effektivisera olika delar av den kommunala verksamheten. Dagen arrangeras av Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad, DigIT Hub och AI Sweden.

Bild: Innovation Skåne
Bild: Innovation Skåne

Med otillräcklig personal i skola och vård, mycket administration, och ett vikande skatteunderlag finns det ett stort behov av att optimera och effektivisera flera delar av den kommunala verksamheten. Under den senaste tiden har flera av Skånes kommuner, bland annat Lund, Malmö, och Helsingborg, börjat utforska teknikens potential i sina respektive verksamheter – och det finns stora besparingar att göra.

En rapport från DIGG, Sveriges myndighet för digital förvaltning, berättar att implementationen av befintliga AI-lösningar i offentlig sektor har potentialen att leda till besparingar på 140 miljarder kronor – cirka sex procent av offentlig budget.

– Under Open Pitch Day letar vi efter lösningar på konkreta utmaningar som Lunds kommun, Malmö stad, och Helsingborgs stad gemensamt har identifierat. I samtalen oss kommunanställda emellan blir det tydligt att många av oss står inför liknande behov. Därför känns det viktigt att kraftsamla kring detta högaktuella ämne, säger Göran Hofstedt, digitaliseringsstrateg på Lunds kommun.

    Näringslivet i framkant – men få lösningar implementerade

    I Skåne har det under de senaste åren växt fram flera nya AI-bolag, där många avser leverera sina lösningar till aktörer inom offentlig sektor. Ändå är det få kommuner som idag har integrerat dessa i sin dagliga verksamhet.

    – Företagen gynnas av att få en ökad förståelse för kommunernas behov så att de bättre kan målgruppsanpassa sina erbjudanden. Kommunerna behöver också bli bättre beställare och veta hur de kan översätta sina behov i olika upphandlingar. På Open Pitch Day hoppas vi att de olika sektorerna kan utbyta erfarenheter och lära sig av varandra, säger Tommy Boije, Innovationsledare på AI Sweden.

    Pernilla Gilbert

    Kommunikatör

    Följ artikelämnen

    Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.