Så många blir mindre effektiva utan kaffe på jobbet

8 oktober 2024

Sverige är ett av de länder i världen som konsumerar mest kaffe och det är framför allt på jobbet kaffet dricks en vanlig arbetsdag. Att den svarta drycken påverkar vår vardag och hur vi presterar är ett faktum. Enligt en färsk Sifo-undersökning uppger tre av fem svenskar att deras effektivitet går ner om de inte får möjlighet att dricka kaffe på arbetsplatsen.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Få företeelser i det svenska samhället är lika väl­etablerade och spridda i folklagren som kaffedrickande och fikapauser - framförallt på arbetsplatsen. Många arbetsdagar och möten inleds vid kaffemaskinen.

En ny undersökning gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av kaffe- och matleverantören Beans in Cup, visar att två tredjedelar av alla svenskar dricker kaffe på jobbet varje dag och att vi i snitt dricker 2,2 koppar per dag på arbetsplatsen. Det är på arbetsplatsen vi främst dricker vårt kaffe under en vanlig arbetsdag där de flesta (89 procent) svarar att de dricker lika mycket oavsett vilken dag i arbetsveckan det är. Män dricker något mer än kvinnor, 2,6 koppar jämfört med 1,9 koppar.

– Gott och tillgängligt är viktigast när det kommer till kaffet på jobbet, enligt undersökningen. Den svenska arbetstagaren ser kaffet som en paus och en möjlighet att kunna få lite njutning och avkoppling på jobbet. Vi blir piggare och får ökat fokus. Samtidigt blir vi väldigt påverkade när vi inte får kaffe, vilket säger en del om kaffets roll i vår arbetsmiljö, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup.

Kaffet påverkar effektiviteten och irritationen

Drygt hälften av respondenterna i undersökningen (57 procent) svarar att de känt en negativ effekt av att inte få kaffe på jobbet. Tre av fem (65 procent) svarar dessutom att deras effektivitet hade påverkats där var fjärde person (25 procent) svarar att de hade påverkats mycketeller väldigt mycket. Den yrkeskategori som påverkas mest negativt om de inte får sitt kaffe på jobbet är chefer. Fyra av fem chefer (77 procent) svarar att deras effektivitet hade påverkats, var femte (22 procent) blir till och med irriterade om de inte får kaffe.

Att erbjuda gott kaffe på arbetsplatsen kan ha stor betydelse för en arbetsgivare. Sex av tio (59 procent) svarar att deras arbetsglädje ökar och att de hade känner sig gladare och mer värdefulla som medarbetare om de får gott kaffe på arbetsplatsen. Den yrkeskategori som sticker ut mest är bank, finans och försäkring där sju av tio (70 procent) hade fått ökad arbetsglädje om de erbjudits bättre kaffe på jobbet, tätt följt av chefsyrken inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer (66 procent) samt hälso- och sjukvård (63 procent).

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.