Så många vill ha mer än fyra procent i löneökning

27 mars 2025

Under våren är det många svenskar som kliver in i löneförhandling med sin chef. Och många har höga förväntningar. Nya siffror från en Sifo-undersökning på uppdrag av Jobbland visar att två av fem svenskar kliver in med en förväntansbild på att få fyra procent eller mer i löneökning.

Två män i glasögon sitter och pratar, den ena har en grön kortärmad tröja på sig och den andra har en beige långärmad tröja.
Bild: Jobbland

Svensk ekonomi har sedan återhämtningen efter covid-19-pandemin präglats av ekonomiska utmaningar som hög inflation och ett tufft ränteläge. Trots det har löneutvecklingen pekat uppåt och enligt statistik från Medlingsinstitutet låg ökningen för hela året 2024 på hela 4,1 procent, den största ökningen på ett enskilt år sedan 2008.

Förväntningarna på fortsatt god löneutveckling är höga. En ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Jobbland, Sveriges största jobbsökarsida, visar att 39 procent av svenskarna förväntar sig en löneökning med minst fyra procent, och 14 procent av svenskarna förväntar sig en ökning på över fem procent. Även de svenska fackförbunden har krävt löneökningar på över fyra procent.


– Det är tydligt att vi ser en reaktion efter de senaste årens höga priser. När priserna på livsmedel har ökat med över 25 procent sedan 2022 är det önskvärt att lönerna stiger så att konsumenterna har råd med mat på bordet, säger Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland.


Ju lägre lön, desto lägre förväntningar

Undersökningen visar också att det finns tydliga skillnader i förväntningar beroende på hur mycket man tjänar. De med lägst lön (upp till 24 999 kr/mån) har också lägst förväntningar på någon större ökning och enbart en tredjedel uppgav att de förväntade sig fyra procent eller mer i ökning. Högst förväntningar finns hos medelinkomsttagare (25.000-34.999 kronor/mån) där cirka hälften svarar att de förväntar sig fyra procent i löneökning eller mer. 


– Det finns en tydlig skillnad mellan de olika lönegrupperna. De som tjänar minst är oftast de som drabbas hårdast av ökade levnadskostnader, men ändå verkar man inte leva med någon större tro på en förändring redan i år. Man verkar ha en tro på att det blir någon eller några procent ökning på lönen, men inte mer än så, säger Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland.


Se alla lediga lokaler i Sverige här.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.