Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka

12 december 2024

Att bli sjuk är det som Sveriges småföretagare oroar sig mest för och endast en av tio har möjlighet att lämna över sina arbetsuppgifter till en vikarie eller andra medarbetare vid sjukdom. Det visar den årliga Småföretagarundersökningen genomförd av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Samtidigt noterades nyligen en rekordnivå av stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige, enligt Försäkringskassan.

Bild: Trygg-Hansa
Bild: Trygg-Hansa

96 procent av Sveriges cirka 1,2 miljoner företag är småföretag med färre än 10 anställda. När småföretagarna listar sina orosmoment för verksamheten hamnar sjukdom allra högst (52 procent), följt av ökade kostnader (32 procent), inbrott och stölder (18 procent) samt cyberattacker, phising och att bli hackad (18 procent). En av fem (21 procent) svarar att deras oro för sjukskrivning i verksamheten har ökat senaste året, medan endast 3 procent svarar att den minskat.

- Sjukskrivningstalen i Sverige ökar generellt och stressrelaterade sjukskrivningar nådde nyligen en rekordnivå. Småföretagare och framförallt enmansbolag är särskilt utsatta vid sjukskrivning, speciellt efter att sjuklöneersättningen för företag slopades tidigare i år. Det är otroligt viktigt för småföretagarna att se över arbetsmiljön och jobba aktivt för att skapa ökad trygghet och hälsa på både kort och lång sikt, säger Sofie Gagnéus, specialist på sjukvårds- och rehabförsäkring på Trygg-Hansa.

Undersökningen visar att var tredje anställd (32 procent) på ett småföretag har gått till jobbet eller jobbat hemifrån trots att de varit sjuka. Undersökningen visar samtidigt att en fjärdedel av Sveriges småföretagare är helt oförsäkrade. Nära fyra av tio (38 procent) anger att det beror på att de jobbar hemifrån och har en hemförsäkring.

- Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet och tror att hemförsäkringen täcker kostnader om olyckan är framme på hemmakontoret, vilket den inte gör. Det är viktigt att höja kunskapsnivån och medvetenheten kring hur man skyddar sin verksamhet. När det kommer till sjukfrånvaro är exempelvis snabb tillgång till psykolog, fysioterapi eller annan vårdinsats avgörande för att få tillbaka friska medarbetare och undvika stora kostnader, fortsätter Sofie Gagnéus.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.