Svenskt näringsliv fortsätter att växa

7 augusti 2024

1 046 nya företag tillkom under juli månad. Detta är en trefaldig ökning jämfört med juni, då endast 308 nya företag tillkom.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Stockholm ökade med flest antal nya företag, 431, men Gotland och Jämtland står ut med den starkaste tillväxten, 17 (0,28 procent) respektive 25 (0,18 procent) nya företag. Det visar nya siffror från Företagarallsvenskan, en webbsida från webbhotellspecialisten STRATO baserad på data från Bolagsverket.


Den positiva tillväxttakten av nya företag fortsätter. Det svenska näringslivet ökade* – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 1046 företag under juli, vilket motsvarar en ökning med 0,10 procent jämfört med föregående månad. Det kan jämföras mot juli förra året där antalet företag minskade med 0,06 procent, vilket motsvarar 66 färre företag. Under året som har gått ligger tillväxten för svenskt näringsliv på 0,51 procent, motsvarande 5388 nya företag.

– Semestrar blir allt mer en tid för reflektion där många svenskar använder tiden för att planera för karriärbyten eller starta ett nytt företag. Trots osäkerheten i omvärlden fortsätter svenska entreprenörer att satsa och förverkliga sina affärsidéer. Det är ett tydligt bevis på den starka entreprenörsanda som finns i Sverige, säger Claudia Frese, vd på STRATO.
Nästan alla regioner ökar

Alla regioner förutom tre visar en positiv tillväxt. Medan Gotland (0,28 procent), Jämtland (0,18 procent) och Norrbotten (0,17 procent) toppar listan med de största ökningarna – 17, 25 och 35 nya företag – så har både Västernorrland (-0,09 procent) och Södermanland (-0,01 procent) sett en minskning med 2 respektive 17 företag. Jämtland (0,17 procent) och Gotland (0,13 procent) toppade även listan samma period förra året medan Norrbotten hade en stagnerande tillväxt (0,01 procent) jämfört med året innan. Värmland är den enda regionen under juli som visar en nolltillväxt.

– Det är viktigt att komma ihåg att regionala skillnader är naturliga. Olika delar av landet har olika förutsättningar och branscher. Men det är också en påminnelse om att vi behöver fortsätta arbeta för att skapa ett ännu bättre företagsklimat i hela Sverige, säger Claudia Frese.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.