Växlar upp med nybyggnation
2 februari 2022
Det är nästan åtta år sedan Castellum senast byggde nya logistikytor i Helsingborg, men efter att ha förvärvat mark av Skanska har spaden återigen kunnat sättas i backen. Två byggnader, om sammanlagt 22 000 kvm, är på väg upp i ypperligt läge i Långeberga och Castellum växlar härmed upp sin tillväxtresa inom logistiksegmentet i Öresundsregionen.
Helsingborg brukar rankas som Sveriges andra logistikstad, efter Göteborg, mycket tack vare sitt geografiska läge, mitt i skärningspunkten mellan E6 och E4, och tack vare tillgången till landets näst största hamn.
– Helsingborg är verkligen ett intressant logistikläge, konstaterar Hans Sahlin, chef logistik, Castellum. Vi har länge velat bygga nytt här, men tillgången på detaljplanerad, byggbar mark har varit, och är, en utmaning.
Många förfrågningar
Att efterfrågan från kunder varit större än tillgången på mark har varit tydligt länge.
– Vi har genom åren fått många förfrågningar både från befintliga och nya kunder så att nu äntligen kunna erbjuda nya ytor i Helsingborg känns väldigt bra. Dessutom i ett jättebra läge.
Intresset är stort och vår förhoppning är att kunna följa upp detta bygge med fler anläggningar framöver.
Långeberga är ett väl etablerat logistikområde men står samtidigt inför en omfattande expansion, där Castellums nysatsning är en viktig del. Bygget av två anläggningar på 9 000 respektive 11 500 kvm är i full gång och görs i samverkan med Serneke. Helheten blir grön och inbjudande med både lummig natur och vattendrag, en betydligt trevligare inramning än vad logistik normalt förknippas med. Alldeles nyligen blev det klart att holländska Noviflora, en av Europas största blomsterdistributörer av växter och blommor, flyttar sin största transporthub till Långeberga och Castellums första byggnad. Sedan tidigare finns ett avtal med Storbildsbolaget vilket betyder att de första 9 000 kvm nu är fullt uthyrda. Just nu pågår också diskussioner med en handfull kunder gällande hus 2 om 11 500 kvm. Inflyttningen är beräknad till början på nästa år.
– Intresset är stort och vår förhoppning är att kunna följa upp detta bygge med fler anläggningar framöver. Vi vill kunna möta upp det intresse som finns och växa ännu mer på logistiksidan här i Helsingborg.
Ingen avmattning i sikte
Att logistiksegmentet i Sverige fortfarande är hett, trots pandemin, finns det tydliga siffror på. Och det finns inte mycket som tyder på någon avmattning.
– 2021 byggdes det 900 000 kvm logistikytor av större storlek, i år kommer den siffran att landa på 1,3 miljoner kvm, konstaterar Hans Sahlin. Och för 2023 har det redan godkänts bygglov för minst en halv miljon kvm.
Logistikmarknaden är numera främst konsumtionsdriven, en stark och viktig faktor för fortsatt god efterfrågan, menar Hans Sahlin vidare.
– Våra kunder efterfrågar ofta lägen närmare storstäderna och därmed konsumenterna, främst för etableringar av e-handelslager och terminaler. På vissa orter får vi också förfrågningar från industri- och dagligvarukunder som vill öka sina färdigvarulager för att på så vis minska sårbarheten. De här drivande faktorerna är så pass starka att även om räntan skulle gå upp kommer efterfrågan fortsätta vara hög. Dessutom är det låg vakansgrad både i Norden och hela Europa och det kommer ta ett tag att bygga ikapp den. Men det är ett måste.
Takhöjd och solceller
Idag efterfrågar kunderna ofta även högre takhöjder, berättar Hans Sahlin.
– Detta är drivet av nya automationslösningar och att man behöver en effektivare lagring. Vi märker också ett ökat intresse för hållbara byggnader, idag är det nästan en självklarhet och en förutsättning att vi förser byggnaderna med solcellsinstallation på taket till exempel. Vi har även pilotprojekt där vi provar att lagra energi och effekt för att kunna jämna ut variationerna över tid. Den dagen solen inte lyser ska vi ändå kunna ge kraft åt våra hyresgäster. Det är mycket som kretsar kring hållbarhet och driftsekonomin just nu och det kommer nya lösningar hela tiden.