Återvunnet trä i Kvartetten

12 oktober 2021

Byggbranschen står för en stor del av allt avfall som uppstår i Sverige. På Peab arbetar man på flera sätt för att utveckla hur byggmaterial bättre kan återvinnas och återanvändas. Tillsammans med Beijer Byggmaterial och Wihlborgs startas nu ett pilotprojekt för återanvändning av trä från byggarbetsplatser. Först ut är projekt Kvartetten i Hyllie, Malmö.

Konceptet, som kallas för Gentræ, innebär att Peab löpande samlar ihop allt trä som av någon anledning inte längre kan användas i projektet. När tillräcklig mängd samlats ihop kontaktas Beijer som analyserar materialet, sorterar det och ser vad som kan återbrukas. För Peab betyder det att projektet kan återvinna spillbitar från formvirke och formplyfa, som annars hamnat i avfallscontainern. Det minskar både mängden avfall och kostnader för avfallshantering.

Vi är det första projektet i Sverige som testar det här nya konceptet, det känns såklart jättespännande.

– På Peab har vi som mål att öka resurseffektiviteten i vår verksamhet och här samverkar vi bland annat med våra leverantörer för att hitta nya innovativa cirkulära lösningar. Det känns otroligt roligt att vi är igång nu och testar Gentræ tillsammans med Beijer och vår beställare Wihlborgs. Trä förbränns till största delen i Sverige idag så cirkulära alternativ för trä behöver verkligen utvecklas och det här är ett steg på vägen, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab.


Det första projektet som testar detta nya koncept för återbruk av trä är Wihlborgs projekt Kvartetten som ska bli ett kontorshus på 23 000 kvm. Hållbarhet är den röda tråden för hela projektet och genomsyrar hela byggnationen. För att minska belastningen på klimatet väljs material med noggrannhet och målsättningen är att öka andelen från återbruk. Målet med projektet är att nå certifieringar enligt Miljöbyggnad guld, WELL och NOLLCO2.

– Vi är det första projektet i Sverige som testar det här nya konceptet, det känns såklart jättespännande. Den första hämtningen av material från oss på Kvartetteten blir om några veckor. Utöver att Beijer hämtar material från oss kommer vi genom det här samarbetet kunna köpa återbrukat material från dem, som till exempel en tillfällig byggdörr som sedan kan återanvändas igen när vi är färdiga. På så sätt är vi verkligen effektiva med de resurser vi har, berättar Carl-Filip Hedlund, arbetsledare på Peab.

Peab har nyligen också skrivit avtal med återbruksaktörer i Göteborg och Malmö för att kunna lämna överblivet byggmaterial till återbruk istället för att det ska bli avfall. Byggmaterialen säljs sedan av återbruksaktörerna till privatpersoner och företag där de får nytt liv.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.