Studie: Minskad jobbstress med AI
17 april 2025
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
– Vi ser ett tydligt samband där införandet av ny teknik hänger samman med minskad arbetsrelaterad stress för många anställda. Framför allt gäller det för personer som utför flera olika arbetsuppgifter och för dem som möts av nya och kanske mer stimulerande uppgifter när AI och robotar kan ta över rutinarbete, kommenterar Magnus Lodefalk, docent vid Ratio och Örebro universitet och en av studiens författare.
Forskarna har kombinerat två stora datakällor: dels en rikstäckande och representativ tysk urvalsundersökning med detaljer om stressnivåer, arbetets innehåll och ny teknik på arbetsplatsen, dels externa mått på hur utsatta olika yrken är för AI och robotar. Genom att koppla samman dessa data kan studien undersöka en rad möjliga mekanismer bakom den stresslindrande effekten:
- - Automatisering av monotona eller lättdefinierade arbetsmoment kan frigöra tid och minska tidspress.
- - Införandet av AI kan göra att vissa arbetsmoment blir mer kreativa och mindre förutbestämda, vilket kan upplevas som mer stimulerande för de anställda.
Forskarna finner också att:
- - Medarbetare i yrken som kräver många parallella arbetsuppgifter förefaller gynnas särskilt, kanske då AI och robotar avlastar och möjliggör ett ökat fokus på mer kvalificerade delar av arbetet.
- - Studien visar också att stressminskningen är tydligast i verksamheter där ny teknik faktiskt implementeras, snarare än enbart diskuteras.
Forskarna betonar dock att den stresslindrande effekten inte är universell. För vissa yrkesgrupper eller arbetsmoment skulle teknikanvändningen i stället kunna höja kraven och därmed även stressnivåerna.
- – Min bedömning utifrån tidigare forskning är att det är viktigt att företag planerar och genomför automatiseringen i nära dialog med medarbetarna och deras representanter, fortsätter Magnus Lodefalk.
- Studien understryker därför vikten av att införandet av AI och robotisering sker på ett sätt som tar hänsyn till arbetstagarnas delaktighet, kompetensutveckling och arbetsmiljö.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.