3 av 4 säger ja till fyradagars arbetsvecka

29 augusti 2024

I en färsk rapport syns hur svenskarna önskar förändring kring jobbstrukturer och arbetsliv. Obetald övertid är utbredd bland svenskarna och nära 1 av 3 har varit sjukskriven till följd av stress eller ångest på jobbet. I stället önskar sig varannan svensk fler semesterdagar och hela 3 av 4 svenskar säger ja till fyradagars arbetsvecka.

Bild: Cool Company
Bild: Cool Company

I Cool Companys årliga rapport hörs positiva tongångar bland svenskarna till en förändring av den klassiska arbetsveckan. Hela 77 procent av svenskarna är positiva till fyradagars arbetsvecka. Bland dessa säger störst andel, 46 procent, att man är positivt inställd till fyradagars arbetsvecka och att det inte skulle behöva påverka arbetsinsatsen, dvs man klarar en kortare vecka med nuvarande arbetsbelastning. 31 procent är positiv men anser att man skulle behöva sänka och anpassa arbetsbelastningen.

Bland unga i åldrarna 18–29 är positivismen ännu starkare, hela 82 procent är positivt inställda till fyradagars arbetsvecka.

– 1970 infördes vår nuvarande 40 timmars arbetsvecka. Sedan dess har det inte hänt så mycket trots att väldigt mycket utveckling har hänt runt om i världen, bara för att nämna internet som ett exempel. Nu rör det dock på sig och bland annat fyradagarsvecka experimenteras med runt om i både Sverige och världen, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company.

Svenskarnas önskan om att ha mer tid över till privatlivet återspeglas även i önskan om mer semester. Sveriges semesterlagar anses vara mycket förmånliga jämfört med många andra länder, men svenskarna önskar sig mer. Hela 47 procent önskar sig fler semesterdagar om året och upplever att semesterdagarna man får per år är för få.

Samtidigt uppger 41 procent av svenskarna att de får tillräckligt med semesterdagar, däremot är siffran lägre bland unga i åldrarna 18–29 år, enbart 29 procent upplever att man får tillräckligt med semester.

Stress och övertid är vanligt bland svenskarna

Det finns en utbredd kultur av obetalt övertidsarbete i Sverige, vilket är särskilt utpräglat i Stockholmsområdet. I undersökningen svarar 7 av 10 svenskar (69%) att det händer att man arbetar oavlönat utanför arbetstid. Men hela 42 procent menar att det händer regelbundet och 47 procent av stockholmarna.

27 procent av svenskarna uppger att man någon gång varit sjukskriven till följd av stress eller dåligt psykiskt mående på jobbet. Bland kvinnor är siffran ännu högre, hela 37 procent har varit sjukskrivna på grund av jobbet jämfört med 18 procent av männen.

– Den stora skillnaden mellan män och kvinnor kan bero på flera olika faktorer, men det obetalda och osynliga arbetet på både arbetsplatsen och i hemmet som ofta landar på just kvinnor är säkerligen en faktor, säger Matilda Backelle.

4 av 10 är nyfiken på frilanslivet

Svenskarna är generellt positivt inställda till förändring när det kommer till jobb och arbetsmarknad. Förutom att ha en positiv inställning till att justera den klassiska arbetsveckan är även en stor andel, 42 procent, nyfikna på att byta anställning mot ett frilansliv. Bland männen är nyfikenheten än större, varannan man (50%) uppger att de kan tänka sig att frilansa i framtiden, jämfört med 34 procent av kvinnorna.

När det kommer till att byta anställning mot en frilanskarriär är det främst den större friheten och kontrollen som man uppger som den främsta fördelen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.