Fem tips för bättre ljusmiljö

29 april 2021

Pandemin har tvingat majoriteten av kontoren att stänga ner och vi har under ett år haft en arbetssituation där en stor del av jobbet utförts hemifrån. Vissa älskar det – andra gillar det inte. Den nya situationen kommer att påverka vår syn på kontoret i grunden. När vaccinet börjar få effekt – vad händer med kontoret då? Reform funderar och diskuterar.

Beata Denton, ljusdesigner på Reform. Bild höger: Från Red Bulls kontor, inredning och belysning Reform. Foto: jstrongphoto

På Reform har denna fråga varit aktuell från den första dagen då restriktioner tvingade många arbetsplatser att stänga ner. Vi har arbetat aktivt med frågan sen pandemins utbrott – både kring hur vi corona-anpassar ett kontor, till hur vi skapar en arbetsmiljö på distans och vilken roll kontoret kommer att spela i framtiden.

Detta ämne kommer några av Reforms medarbetare resonera kring. Först ut är Beata Denton, ljusdesigner på Reform.

Belysning extra viktig nu

I takt med att vaccinet får önskad effekt så ser vi med tillförsikt på framtiden. Efter ett års hemarbete ser vi ljuset i tunneln – snart kan vi återgå till kontoret igen!

Upplevelsen av kvalitet och må bra kommer bli viktigare, och en av faktorerna till att man vill gå tillbaka till kontoret. 

Men, vill vi verkligen pendla in varje dag till kontoret? Det är ju rätt skönt att jobba ostört och under friare former än vad kontoret erbjuder? Vad kan locka tillbaka medarbetarna till kontoret? Vad är magneten som gör att vi väljer kontoret framför favoritfåtöljen med mjukiskläderna.

Enligt Beata Denton kommer ljussättningen att spela en stor roll när vi beaktar välmående och hälsa.

– En god arbetsmiljö skapar vi genom att ha användaren i fokus. Upplevelsen av kvalitet och må bra kommer bli viktigare, och en av faktorerna till att man vill gå tillbaka till kontoret. Här spelar ljuset en viktig roll för att vi ska uppleva arbetssituationen på kontoret som kvalitativ, säger Beata Denton.

För att skapa en effektiv och behaglig arbetsmiljö är det viktigt att utforma belysning som är dynamisk, påverkbar och som passar arbetsuppgifterna. Här är det viktigt att ifrågasätta en slätstruken standardbelysning och istället lägga rätt ljus på rätt plats, vid rätt tid. Så sparar man även energi och det måste vi alltid förhålla oss till.

– Det handlar inte om några designarmaturer, utan det handlar om ett helhetsgrepp. Att skapa en miljö med rätt ljusnivåer och variation, en värme och en intensitet anpassad efter lokal, efter kulturen och arbetsuppgifterna. Ljusdesign handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för ett fungerande kontor, säger Beata Denton.

– Ljuset är en upplevelse, det är inte ett LUX-tal och inte heller bara en kostnad. Vi måste kunna avväga kvalitet och välmående mot den här investeringen för att nå vidare i utvecklingen och hur vi ljussätter våra kontor. Med ljuset kan vi lyfta kontoret till att bli den här “magneten” som vi pratar om – som gör att man vill komma dit, avslutar Beata Denton.

Beatas fem tips om en bättre fungerande ljusmiljö:

1. Se till att man man påverka ljuset för individuell anpassning

2. Stirra inte blint på jämnhetskravet – variera ljusnivåerna och armaturplaceringen efter funktion och för atmosfär

3. Ha lägre LUX-tal som default i mötesrum – se till att man kan dimra upp vid behov

4. Ljuset är en upplevelse – ta vara på alla dess möjligheter

5. För klimatet – Rätt ljus på rätt plats vid rätt tid. Inga LUX-mattor. Använd styrning på smart sätt. Så spar man energi.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.