Fler kränkningar på svenska arbetsplatser
15 april 2025
Allt fler tar hjälp av företagshälsovården för att komma till rätta med kränkningar på arbetsplatser. Det här visar ny statistik från Avonova, som har tittat närmare på utvecklingen sedan pandemin.
- Ökningen i antalet uppdrag har varit så står som 86 procent under den senaste treårsperioden 2021–2024, berättar Anna Stenberg som är beteendevetare och organisationskonsult på Avonova.
Kombinationen av ökade problem på arbetsplatser och att fler får upp ögonen för kränkande särbehandling, kan ligga bakom förändringen. Rådet till organisationer som märker av de här utmaningarna, är att göra en utredning av kränkande särbehandling med hjälp av externa specialister.
- Här är det viktigt med rättssäkra utredningar, där opartiska utredare på ett sakligt och systematiskt sätt tittar på fakta i de inkomna anmälningarna. Sedan behövs det också stöd, både till den som upplever sig utsatt för kränkande särbehandling och till den som är anklagad, säger Anna Stenberg.
Men det finns även många förebyggande insatser som kan göras för att undvika en situation med kränkningar på arbetsplatsen. Här handlar det om att arbeta proaktivt med att skapa en arbetsmiljö som motverkar kränkande särbehandling, exempelvis genom utbildningsinsatser med fokus på respektfulla beteenden och tydlig kommunikation.
Utbildningarna bör även fokusera på vad som anses falla inom ramen för kränkande särbehandling men också tydliggöra vad som inte gör det. Allt för att undvika anmälningar på felaktiga grunder som i sig riskerar att skapa problem och ohälsa.
- Vi upplever att fler arbetsgivare måste lyfta de här problemen och ta tag i de obekväma frågorna. Se till att genomföra utbildningar om kränkande särbehandling för alla anställda. Sedan måste medarbetarna också känna sig trygga med att de kan anmäla händelser utan rädsla för repressalier, avslutar Anna Stenberg.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.