Jobben har blivit bättre – men stressen ökar
15 april 2025
Jobbkvaliteten har ökat markant i Sverige de senaste 50 åren, men samtidigt har stressen i arbetslivet skjutit i höjden. Det visar sociologen Edvin Syk i sin doktorsavhandling vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet.
– Det har skett en tydlig förbättring av jobbkvaliteten på flera områden sedan slutet av 1960-talet. Framför allt har kvinnor fått det bättre, och könsskillnaderna har minskat avsevärt, säger Edvin Syk.
I sin avhandling analyserar han utvecklingen av jobbkvalitet i Sverige och Europa från 1960-talet fram till idag. Forskningen visar att arbetsuppgifter, arbetsmiljö och flexibilitet överlag har förbättrats, men den pekar samtidigt på en oroväckande trend vad gäller stress.
– Stressen i arbetslivet har ökat kraftigt. Det kan hänga samman med att komplexa jobb med hög arbetsbelastning har blivit vanligare, utan motsvarande ökning i självbestämmande, säger han.
Starkare utveckling för kvinnor
Sammantaget visar avhandlingen att jobbkvaliteten har förbättrats för både män och kvinnor, genom att jobben i genomsnitt har bättre fysisk arbetsmiljö, mer utrymme för flexibilitet i arbetstid och till följd av ökad komplexitet är mer stimulerande. Utvecklingen har dock varit starkare för kvinnor, särskilt efter 1980-talet.
– Könsskillnaderna i arbetskvalitet har nästan helt försvunnit. Kvinnor har i högre grad lämnat lågkvalificerade jobb till förmån för jobb med högre kvalifikationsnivå, där arbetsvillkoren generellt är bättre, säger han.
Samtidigt har den generella ojämlikheten i arbetsvillkor minskat över tid, inte bara mellan könen utan också mellan andra grupper i samhället. Varje ny generation av arbetstagare har i genomsnitt haft högre jobbkvalitet än den föregående genom hela sin yrkeskarriär.
Edvin Syk jämför även Sverige med andra europeiska länder. Han visar att klasskillnaderna i arbetskvalitet är mindre i Norden än i Sydeuropa. I länder som Sverige och Nederländerna har man lyckats höja kvaliteten för de sämst ställda yrkesgrupperna mer effektivt än i länder som Grekland eller Spanien.
– Arbetsvillkoren mellan yrkesklasser uppvisar betydande skillnader över hela Europa. Dock framkommer ett regionalt mönster, där lägre yrkesklasser generellt har bättre villkor i norra Europa jämfört med motsvarande grupper i södra Europa.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.