Hållbara företag viktigt för sex av tio kunder

13 augusti 2024

Drygt sex av tio svenskar, 65 procent, tycker att det är viktigt att företaget man är kund hos har ett aktivt hållbarhetsarbete. Viktigast är företagens hållbarhetsarbete för kvinnor. Det visar en ny undersökning av företaget Verian på uppdrag av Visma Spcs.

Bild: Visma
Bild: Visma

– Företag som arbetar aktivt med hållbarhet skapar nya affärsmöjligheter, fördjupar sina kundrelationer och blir en mer attraktiv arbetsgivare. I takt med att EU:s krav på hållbarhetsredovisning blir mer omfattande kommer även de storbolag som omfattas sannolikt lägga stor vikt vid hållbarhetsarbetet när de väljer leverantörer, säger Jens Ahlstrand, hållbarhetsansvarig på Visma Spcs.

Totalt tycker 65 procent av svenskarna att det är viktigt att företaget man är kund hos har ett aktivt hållbarhetsarbete. Bland kvinnor är det ännu fler, 74 procent, som tycker det är viktigt, medan bara drygt varannan man, 56 procent, tycker att leverantörernas arbete med hållbarhet är väsentligt. Bland de äldre åldersgrupperna, 50–79 år, är det en större andel som anser att hållbara leverantörer är viktiga, jämfört med svenskar i åldern 18–49 år, cirka 70 respektive cirka 60 procent.

Samtidigt har knappt två av tio småföretagare, 19 procent, en fastslagen plan för sitt hållbarhetsarbete. Trots att så få företag har en utarbetad hållbarhetsstrategi, anser fem av tio småföretagare, 49 procent, att ett aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar. 

Det visar en tidigare kartläggning som Visma Spcs genomfört bland över 800 småföretagare.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och var tredje skattekrona till kommunerna kommer från småföretagandet. Det gör landets småföretag till en viktig kugge för att bygga ett hållbart samhälle, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Sverige finns drygt en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.