Innovationer i Lund
29 oktober 2019
Lund är känd som en av Sveriges mest framstående universitetsstäder. Men staden på den skånska slätten har mer att erbjuda än så.
Lund växer så det knakar. När staden breder ut sig blir även behovet av attraktiva företag och kompetens allt större. På näringslivskontoret jobbar man hårt med att både stötta det befintliga näringslivet samt att locka nya företag till kommunen.
– Vi jobbar dels tillsammans med olika partners i Lund och dels är vi ute i världen och försöker dra hit företag. Vi kommer att dra igång något som kallas soft landing, vilket är att företagen får en billigare hyra i början så att de kan etablera sig. Ofta handlar det om utvecklingsföretag som är i början av sin karriär. Detta är en viktig bit att kunna konkurrera med, säger Per Persson, näringslivschef på Lunds kommun.
Lund har i nuläget ett ganska blandat näringsliv. Mycket är kopplat till innovationsföretag och då framför allt på mjukvarusidan. Här finns även de äldre klassikerna, exempelvis Tetra Pak som verkar inom förpackningsindustrin och Alfa Laval, en världsledande tillverkare av bland annat värmeväxlare.
– Lunds har många företag med kompetent personal som förr verkade inom mobilbranschen. En av de stora utmaningarna är att företagen ska kunna rekrytera kompetens, och vi har nyligen haft en it-mässa för att företagen ska kunna hitta fler medarbetare, säger Per Persson.
Kontor i centrumläge – en utmaning
Lunds kommun har av tradition inte ägt några stora ytor mark men det finns flertalet privata aktörer som äger mark. Efterfrågan på kontor i centrumnära läge i Lund har vuxit sig allt större de senaste fem åren och det har blivit en utmaning för kommunen att tillgodose de behoven.
– Det finns stora önskemål om kontorslokaler i centrum men sådana lokaler har vi lite ont om, däremot finns det en del lediga lokaler i Ideon-området, säger Per Persson.
– Marken kring Lund är så kallad klass 10 jord, alltså högklassig jordbruksmark, och den vill man helst inte ta i bruk till industrier. Däremot finns det industrimark i byarna utanför Lund, fortsätter han.
Ett kvarter i storstadsregionen
Det område som växer allra mest just nu är Medicon Village som precis har fått en ny byggnad på plats. Området mellan de två stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV, vilket kallas för Science Village Scandinavia, är ett nytt etableringsområde som kommunen bygger. Det händer med andra ord mycket i kommunen och framtiden ser ljus ut.
Just nu jobbar kommunen med projektet Future by Lund, en innovationsplattform som kopplar ihop företag, kommunen och universitetet.
– Här handlar det mycket om att ge en möjlighet för företag att testa sina idéer och produkter i till exempel en stadsmiljö eller någon annanstans i kommunen. Just den möjligheten är väldigt viktiga för innovationsföretag och då är Lund en ganska lagom stor stad att testa produkter i, säger Per Persson.
Närheten till såväl Malmö som Köpenhamnsregionen är en fördel för Lund enligt Per Persson och staden samverkar mer än gärna med de andra regionerna på olika sätt.
– Är hela regionen attraktiv så spiller det över på alla, Malmö har utvecklats rejält de senaste åren och det hjälper hela regionen. Vi jobbar gärna med Köpenhamn också och verkar tillsammans. Tittar man ur ett internationellt perspektiv så är det inga stora avstånd, utan vi blir mer som olika kvarter i en storstadsregion, menar han.