Liljewall utvecklar sitt kontor
21 oktober 2021
Under åtta år har Liljewall vuxit i Stockholm och gått från ett par medarbetare till att idag ha passerat femtio. Företagsledningen ser stor potential i att utveckla kontoret och dess arkitektur på Stockholmsmarknaden, därför utökar de nu sina lokaler ytterligare för att kunna fortsätta att växa. Den dubbelt så stora arbetsplatsen innefattar återbrukade möbler, fler kreativa mötesytor och flexibla arbetsplatser.
Sedan Liljewall tog steget in på Stockholmsmarknaden med ett nytt kontor 2013 har de suttit vid Mariatorget på Krukmakargatan 21, ett uppskattat läge av både medarbetare och kunder. Fastighetsägaren Vasakronan och Liljewall har kommit överens om ett nytt femårigt hyresavtal. I samband med det har de tagit över lokalen intill den befintliga. Därmed utökar de sina 500 kvadratmeter till 1000 på det sjunde våningsplanet i kvarteret Skjutsgossen 8, med utsikt över hustaken.
Flexkontor för oss innebär att vår arbetsplats fysiska miljö är flexibel men framför allt att vi som arbetar här är flexibla.
– Pandemin har självklart påverkat vårt sätt att arbeta och kommer att ge bestående effekter på hur kontoren ser ut framöver. Det vi har sett är att behovet av att mötas, inspireras och att umgås på ett kreativt sätt är större än någonsin. Att dubblera kontorsytan men delvis sitta kvar i det befintliga kontoret, som organiskt vuxit fram under flera år, gav oss en unik möjlighet att ta vara på en fin och enkel bas men också en chans att göra något helt nytt, säger Tove Svensson, kontorschef i Stockholm.
Hållbarhet har varit ett ledord genom förändringen. Av det gamla köksbordet har man byggt nya projekt- och matbord, de nya matstolarna är gjorda av återvunna material, de gamla stolarna behålls för framtida event, och de nya sofforna är antingen återbruk, det vill säga begagnade, eller nya ekologiska och Svanenmärkta.
– Vi valde att utgå ifrån vårt befintliga kontor som en canvas, en grafisk enkelhet i svart och vitt som får liv av medarbetarna och deras kreativitet men också en rejäl portion grönska. Genom att addera milda färgtoner i mötesrum och gemensamma delar, fortsatt mixat med mycket gröna växter, har vi med enkla tillägg skapat en helt ny identitet, säger Andreas Pålsson, arkitekt som ansvarat för inredningskonceptet.
De utökade kontorslokalerna har fått flera displayytor för modeller och platser för spontana kreativa möten, ett nytt stort modellrum, dedikerade projektrum, något som öppnar upp för att kunna arbeta mer flexibelt och behovsanpassat. Alla arbetsplatser är numera flexibla.
– Flexkontor för oss innebär att vår arbetsplats fysiska miljö är flexibel men framför allt att vi som arbetar här är flexibla. Ingen har numera en fast arbetsplats men vi har däremot väldigt gott om arbetsplatser. I dagsläget finns en skrivbordplats med höj- och sänkbart bord, teknisk utrustning och alternativa sittmöjligheter till samtliga medarbetare, men dessa är kompletterade med flera olika miljöer och möjligheter. Att alla redan hade bärbara datorer underlättar såklart, berättar Andreas Pålsson.
År 2013 etablerades Liljewall i Stockholm, under ledning av dåvarande kontorschef Harald Gamrell. I maj 2020 tog Tove Svensson över rollen att driva utvecklingen av kontoret framåt. Idag har kontoret över 50 anställda arkitekter, stadsplanerare, landskapsarkitekter, ingenjörer och ljusdesigners som arbetar med projekt inom bland annat bostäder, stadsbyggnad, vård, landskap och lärmiljöer.
– Vi vet att vår arkitektur är framgångsrik i Stockholm. Det gör att vi ser goda möjligheter att utveckla vårt kontor och de områden vi vill verka inom här. Stockholmsmarknaden är viktig för Liljewall och i dagsläget ser vi möjligheten att ta en allt större del av den. Därför behöver vi ge oss själva möjligheten att växa, och ett viktigt steg på den resan är att utöka lokalerna ytterligare, säger Niclas Sundgren, VD på Liljewall.