Mer än hälften missnöjda med sina personalförmåner

20 augusti 2024

Synen på de personalförmåner som erbjuds på landets arbetsplatser går kraftigt isär. Många medarbetare är missnöjda med de förmåner som de har medan många arbetsgivare tror att medarbetarna är nöjda. Det visar en ny forskningsstudie som genomförts av förmånsjätten Epassi tillsammans med Aalto-universitetet.

Bild: Epassi
Bild: Epassi

Mer än hälften, 61 procent, av medarbetarna i Sverige är inte nöjda med sina personalförmåner, vilket är en försämring med 8 procentenheter jämfört med förra året. Det är också en större andel missnöjda jämfört med övriga länder i studien, exempelvis grannlandet Finland. Samtidigt uppger en ännu större andel av landets arbetsgivare, 66 procent, att de tror att medarbetarna är nöjda med förmånerna.

– Missnöjet vi ser här är alarmerande och något som arbetsgivare bör ta på allvar. Det är tydligt att arbetsgivarna inte är medvetna om missnöjet som finns, och då har de ju inte heller möjlighet att göra något åt det. Sedan finns det större begränsningar i Sveriges skattereducerade personalförmåner jämfört med flera andra länder. I många länder räknas till exempel allt från sjukvårdskostnader till kulturupplevelser in i friskvårdsbidraget, säger Åsa Severgårdh, vd Epassi Sweden.

Studien visar samtidigt att de personalförmåner som medarbetarna allra mest vill ha är flexibla arbetstider, möjlighet att träna på arbetsplatsen samt möjligheter till flexibla sätt att träna på utanför arbetstid. Arbetsgivarna, å sin sida, ser istället främjandet av en öppen dialog som det allra viktigaste att prioritera för bättre välmående på arbetsplatsen.

– Mitt tips är att satsa på bra verktyg för att minska missnöjet. Digitala verktyg för friskvård eller medarbetarundersökningar till exempel underlättar mycket och gör det lättare att ta hänsyn till behov och önskemål. Digitalisera och skippa kvittona. Många behöver idag göra egna utlägg för friskvård och sedan vänta på återbetalning. Det i kombination med förmånsavdrag på lönen skapar extra missnöje i dessa ekonomiskt tuffa tider. Med ganska enkla hjälpmedel kan mycket av missnöjet elimineras, säger Åsa Severgårdh.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.