Om människor och maskiner
26 februari 2018
Att sitta och arbeta på ett café tillsammans med andra människor gör oss mer kreativa, lyckligare och, högst troligt, mer effektiva än att sitta på ett kontor. Men hur hänger det ihop med framtiden där vi ska omges av maskiner, robotar, självkörande bilar, självbetjänande butiker, appar istället för läkare etc. Det funderar Dominika Andrae över i denna krönika.
Visste du att sitta och arbeta på ett café gör oss mer kreativa, lyckligare och högst troligt, mer effektiva än att sitta på ett kontor? Ja, förutsatt att det inte är tomt och knäpptyst café. Men ett café med ett skönt sorl och människor som kommer och går är faktiskt den bästa miljön för väldigt många! Det har forskarna på The University of Sydney kommit fram till. När sorlet kommer från människoröster som ligger på en nivå om ca 70 decibel så sägs det att vi är som mest kreativa och nöjda.
Så vad kan vi dra för slutsats av detta? Att vi ska sluta bygga traditionella kontor och göra om dem till caféer och restauranger för att få lyckliga, kreativa medarbetare? Nja, det är väl knappt möjligt ens hypotetiskt och troligtvis inte önskvärt, för vad ska då de traditionella caféerna och restaurangerna leva av. För min del leder det snarare till att fundera på vart utvecklingen är på väg generellt, för undersökningen från Sydney är inte den första som visar på att människor gillar att umgås med och omges av andra människor och ändå bygger det mesta idag på att vi i framtiden ska omges av maskiner, robotar, självkörande bilar, självbetjänande butiker, appar istället för läkare etc. I Kina och Japan finns det robotar som arbetar som hemvårdare, journalister, m m. Får mig att undra hur i hela friden vi ska få ihop ekvationen människa möter människa? Speciellt som ökningen av maskiner leder till att fler och fler antagligen blir utan arbete och därmed får massa oönskad och troligtvis, obetald, ”fritid”.
Visste du att sitta och arbeta på ett café gör oss mer kreativa och lyckligare?
Efter att jag googlat runt en stund så känner jag mig kortsiktigt lite lugnare, för enligt Stiftelsen för strategisk forskning är det främst följande yrken som robotarna troligtvis kommer att ta över;
Fotomodeller 98%
Maskinoperatörer träindustri 97%
Biblioteksassistenter 96,6%
Kassapersonal 95,3%
Torgförsäljare 94%
Renhållningsarbetare 93%
Lokförare 89,6%
Möbelsnickare 87,9%
Slaktare, bagare 87,1%
Brevbärare 78,6%
Minst risk:
Skogsmästare 0,8%
Präster 0,8%
Speciallärare 1,1%
En del av de här jobben kan det ju förvisso vara skönt att slippa hantera, men kontentan av det hela är ändå att vi måste fundera en hel del framöver över hur vi ska hitta och skapa nya jobb som inte kan digitaliseras, för robotarna kommer att ta även intellektuella jobb.
Det kommer helt säkert behöva ske på bekostnad av ändrad livsstil, en slags Downshifting som fokuserar på annorlunda konsumtion, där vi sätter människan i centrum, inte tingen. Den Downshiftingen kommer att kantas av en hel del utmaningar. Det är nog bäst att jag går till vårt trevliga café runt hörnet, här behövs nya idéer!
Författad av Dominika Andrae, Partner Optimal Progress.