Tillsammans mot framtiden
9 december 2024
MER Arkitekter skriver i sin krönika om konsekvenserna av klimatförändringar och hur arkitekter behöver jobba för att göra skillnad.
Bygg- och fastighetsbranschen står idag för drygt 20% av Sveriges växthusgasutsläpp. Det innebär att vi har ett stort ansvar, men också en enorm möjlighet att påverka positivt!
Vi ser hur konsekvenserna av klimatförändringar kryper allt närmre bland annat genom de enorma översvämningar som under hösten drabbade Spanien. UNEPs senaste rapport visar att klimatutsläppen behöver minska med 42% fram till 2030 och 57% till 2035 för att klara målet 1,5° C. Det innebär att vi alla behöver hjälpas åt!
Hur vi än vänder och vrider på vad vi som arkitektkontor kan göra för vårt klimat blir slutsatsen densamma: Ensamma kan vi inte göra mycket mer än att inspirera, men tillsammans med våra beställare och leverantörers insatser kan vi göra stor skillnad.
Vi bär alla på ett ansvar. Vi arkitekter behöver vara noga med hur vi ritar lokalerna för att de ska kunna användas under lång tid, hur vi tar vara på det som redan finns och vilka material vi föreskriver när något nytt behöver tillföras. För att kunna genomföra projekten på de sätt som vi i dagsläget vet har den lägsta påverkan på miljön behöver vi våra kunders förtroende att deras mål kan uppnås även med minimala utsläpp. Utvecklingen går ständigt framåt och där har vi arkitekter ett ansvar att hålla oss uppdaterade på nya, klimatsmarta alternativ och guida våra kunder i rätt riktning.
Hållbar inredning är inte en viss stil utan ett sätt att förhålla sig till produktion och konsumtion. Vi vill hävda att det är det enda förhållningssätt det finns utrymme för i vår bransch. Vi märker hur leverantörer ställer om mer och mer, att det dyker upp nya aktörer på marknaden som fokuserar på återbruk av både lös inredning och av byggdelar. Marknaden finns ju kvar – men våra tillvägagångssätt behöver justeras. Vi vet att formstarka koncept inte är lika med hög klimatpåverkan. Vi behöver visa våra kunder hur vi genom att anpassa våra arbetsprocesser kan leverera minst lika hög kvalitet på design och utförande med minsta möjliga klimatpåverkan. Vi behöver också samarbeta nära med fastighetsägare och entreprenörer för att tillsammans hitta nya processer och inspirera dom att välja de material och tillvägagångssätt som vi vet har mindre påverkan på klimatet än de konventionella metoder vi använt alldeles för länge.
Ensamma kan vi inte göra mycket mer än att inspirera, men tillsammans med våra beställare och leverantörers insatser kan vi göra stor skillnad.
De senaste åren har det hänt mycket inom branschen och de gemensamma satsningarna blir fler och fler. Ett sådant är Hållbar Interiör - ett initiativ där 30 representanter från arkitekt-, möbel- och lokalförvaltningsbranschen har samlats för att ta fram Sveriges första miljömärkning där hela lokalen bedöms utifrån definierade kriterier. Märkningen är en branschgemensam standard, förankrad i forskning och verifieras av en oberoende tredjepart, certifieringsorganet RISE.
Andra initiativ är Svensk Byggtjänsts idésamling kring återbruk och Sveriges Arkitekters handlingsplan för ett ekologiskt hållbart samhällsbyggande. Architects Declare, ett internationellt upprop som fick fäste bland svenska arkitektkontor redan 2019, är ytterligare ett exempel. Och nu finns även Built Environment Declares som innefattar större delar av byggbranschen.
Vi hoppas att initiativen blir fler och samtalen oss emellan tätare så att vi tillsammans kan föra branschen mot en hållbar framtid!
Av: MER Arkitekter
Källor:
https://www.unep.org/resources/emissions-gap-report-2024