Porten till hav, stad och land

26 juni 2023

Citygate är med sina 36 våningar och 144 meter Nordens högsta kontorshus. Skanska började bygga huset i Gårda i slutet av 2018 och välkomnade de första hyresgästerna förra sommaren. Sakta men säkert fylls huset på, om än i långsammare takt än planerat. "Vi har en bit kvar", menar Mats Dynevik, uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter.

Det doftar fortfarande nytt när vi kommer innanför fasaden på Fabriksgatan 1 i Gårda. Och just idag visar solen både huset och dess utsikt från sin allra bästa sida. 

Ett hus som tar ansvar

Med Citygate har Skanska byggt ett kontorshus som visar att man som bolag bryr sig och tar ansvar. Citygate certifieras enligt både WELL och högsta nivån i LEED och huset drivs till 100 procent med lokal, förnybar el från solcellsparken i Utby. Tillsammans med staden utvecklades också en omfattande hållbarhetsplan, både kopplad till själva projektet och för samhället i övrigt. Under hela byggtiden satsade Skanska tillsammans med Göteborgs Stad på olika insatser som syftade till att inkludera unga vuxna. 

Huset, det man ser och upplever, är jag väldigt nöjd med, men inte att vi inte fyllt ytorna ännu.

Huset växte vecka för vecka och knappt ett år efter byggstarten skrev man det första hyresavtalet med Visma. Idag har Visma fått sällskap av Sector Alarm, Compass Group, Flodéns, Verahill, Parttrap, Knightec, Aspia, Bosch, OnePartner, Antmicro, WSP, Manpower och Skanska själva som också flyttat in. I september flyttar även försäkringsförmedlaren Säkra till sitt 825 kvm stora kontor på våning 33 samt Castra på våning 15. Och alldeles nyligen skrevs ett avtal med mjukvaruproduktbolaget SystemWeaver om 400 kvm på våning 23. De flyttar in 1 december. 

- Det känns som om vi med de här företagen redan lyckats skapa en dynamisk mix i huset, konstaterar Mats Dynevik.

En bit kvar till fullt hus

Huset, med sina 42 000 kvm kontorsyta, är Göteborgs största och ett hus man inte fyller i en handvändning. Men Mats Dynevik är av den otåliga sorten. 

- Det har varit en lång resa i en minst sagt utmanande tid. Huset, det man ser och upplever, är jag väldigt nöjd med, men inte att vi inte fyllt ytorna ännu. Just nu är det uthyrt till knappt 70 % så det är en bit kvar. Vi har många diskussioner igång men det är tydligt att processerna fortfarande tar längre tid. 

Hyresgästerna som flyttat in är dock väldigt nöjda, konstaterar han. Citygate är inte bara ett landmärke, som givit Gårda en ny siluett, utan uppmuntrar också till goda vanor och förenklar hyresgästernas vardag med sitt breda servicekoncept, träningsmöjligheter via hälsohubben Omnia som öppnar i höst, cykelhotell och en restaurang och café som drivs av Compass Group. Hela entréplanet är öppet för allmänheten och ska skapa liv och rörelse i hela kvarteret. 

- Entréplanet, med den gemensamma receptionen, är husets hjärtat och lunga. Det är här man hittar pulsen.  

Generösa och sömlösa ytor

Öppenheten genomsyrar hela huset och det blir väldigt påtagligt direkt i entrén ovanför den stora trappan. Tio våningar upp hittar himlen med sitt ljus in genom husets atrium. Formgjuten betong möter väggar med lameller i trä och glaspartier som släpper in ljuset. Möblerna är i ljust trä och läder och textilierna i en något dovare färgskala. Allt med inspiration från naturen, precis som resten av huset. Breda trappor i trä och betong leder uppåt tills hissarna tar vid. 

Citygates breda bas med sina tio våningar inrymmer, förutom kontorsplan om hela 2 600 kvm, husets egna coworkingytor, fördelade på två våningsplan, plus en stor konferensvåning. Allt öppet även för externa företag. 

- Coworkingytorna är på totalt 2 500 kvm och just nu erbjuder vi färdigmöblerade rum att hyra, berättar Mats Dynevik. Framöver får vi se hur den här coworkinglösningen kommer att se ut. Vi skruvar på det här erbjudandet hela tiden och vet att det inte kommer att se likadant ut om ett par år. Fördelen med ett så här stort hus är att vi kan erbjuda våra hyresgäster ytor med gummisnodd. Och dessutom till en bra peng. 

Ytorna för både coworking och konferens är luftiga, med mycket rymd. 

- Här ska man få känslan av att det är helt sömlöst, menar Mats Dynevik. Primärt har vi satsat på större mötesrum eftersom vi försöker få hyresgästerna att hålla nere antalet stora konferensrum i sina egna kontor. Vi vill att våra hyresgäster ska röra sig i huset så mycket som möjligt. 

Stad, hav och landskap

Men coworking- och konferensytorna i all ära, man är ju nyfiken på utsikten. I Nordens högsta kontorshus. Vi tar sålunda hissen upp till våning 33, som nyligen hyrdes ut till Säkra. Och måste tryckutjämna på vägen. 

- Man behöver inte komma långt upp i förrän det är fritt utsiktsläge, konstaterar Mats Dynevik som själv sitter med sin avdelning på våning 14. 

Väl uppe bland vyerna slås man av hur stora fönstren faktiskt är och att man ser Göteborg från ett helt annat perspektiv. Från Älvsborgsbron till Angeredsbron och ända ut till Vinga Fyr. Stad, hav och landskap. Här kan man verkligen upptäcka Göteborgs olika sidor och karaktärer. 

I tornet, som i sig består av 25 våningar, är våningsplanen 825 kvm stora men kan delas upp i två. 

Och det finns fortfarande lediga ytor även här uppe i det blå. 

- Hela våning 34 är fullt uthyrd men halva våning 35 är fortfarande ledig. Här uppe ska man självklart sitta om man gillar utsikten och om man som företag är lite fåfäng. Men det är inte bara utsikten som drar, flera företag använder sig av hela huset som en konkurrensfördel när de ska attrahera ny personal. Det är mycket som lockar med Citygate, konstaterar Mats Dynevik avslutningsvis, innan vi tar hissen ner igen. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.