Så många mår fysiskt och psykiskt dåligt på grund av jobbet

27 augusti 2024

Nästan två tredjedelar av svenska folket har upplevt fysisk smärta relaterat till jobbet under det senaste året, och fler än hälften har haft psykiska besvär med koppling till arbetet. Det här visar en stor undersökning om arbetsmiljö som har tagits fram av Avonova, där drygt 2 500 svenskar har medverkat. Undersökningen visar även att kollegorna är den viktigaste faktorn för en bra arbetsmiljö, och att det är få arbetsgivare som bidrar till hemmakontoret.

Bild: Avonova
Bild: Avonova

Hela 62 procent har upplevt fysisk smärta relaterat till jobbet under det senaste året enligt Avonovas undersökning Arbetshälsorapporten 2024. Värst drabbade är yngre personer i ålderskategorin 18–29 år, där så många som 67 procent uppger jobbrelaterad fysisk smärta. Resultaten visar också att det är vanligare att personer med lägre inkomst och utbildningsnivå har upplevt fysisk smärta kopplat till arbetet.


Kollegorna mest betydelsefulla för arbetsmiljön

- Samtidigt har även 53 procent haft psykiska besvär relaterat till jobbet under det senaste året. Så här kan vi inte ha det. Arbetsmiljön måste lyftas upp i flera verksamheter och av våra politiska beslutsfattare. Det behövs fler konkreta åtgärder som leder till en mer hållbar arbetsmiljö, menar Jonas Arlebäck som är vd på Avonova.

Undersökningen har även tittat närmare på vilka delar som är mest avgörande för arbetsmiljön.

- Det är tydligt att ett bra samarbete med kollegor är den överlägset viktigaste faktorn för en bra arbetsmiljö, vilket 56 procent anger. Den här aspekten verkar vara ännu viktigare för kvinnor än män enligt vår undersökning, säger Jonas Arlebäck.

På andra plats hamnar att det är roligt att gå till jobbet som 49 procent anger. Däremot har till exempel trevliga lokaler och sociala aktiviteter liten påverkan på den upplevda arbetsmiljön, vilket bara 16 respektive sju procent nämner

Låg prioritering av hemmakontoret

Diskussionen om var kontorsarbetet ska utföras i framtiden har varit intensiv alltsedan pandemin. Här visar undersökningen att bara 42 procent av svenskarna tycker att de har en arbetsplats hemma som är väl anpassad till den egna arbetsdagen.


- Dessutom är det bara var femte arbetsgivare som bidrar till hemmakontoret i någon större utsträckning. Oavsett synen på distansarbete, behöver fler arbetsgivare fokusera på de ergonomiska aspekterna och hur vi kan skapa fysiskt och psykiskt hållbara arbeten, menar Jonas Arlebäck.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.