Stor del positiva till begagnad teknik på jobbet
15 oktober 2024
Elektronikavfall är den snabbast växande avfallskällan i världen, och svenska folket är väl medvetna om dess negativa miljöpåverkan. En ny undersökning från Novus, på uppdrag av Avoki och HP, visar att hela 78 % av svenskarna ser elektronikavfall som den avfallsström som påverkar miljön mest negativt. Och faktum är att majoriteten av svenskarna är beredda att bidra genom att välja begagnade teknikverktyg till arbetsplatsen.
På privatmarknaden har begagnad elektronik blivit etablerat de senaste åren. Desto långsammare går det hos de svenska företagen.
– En av de största utmaningarna för elektronikbranschen när det gäller att minska klimatpåverkan är att förlänga livslängden på produkterna. Vi i IT-branschen behöver utöka vårt erbjudande och visa på möjligheterna med rekonditionerade produkter. Vi ser också tydligt att livslängden på produkterna ökar när vi levererar IT som en tjänst, säger Peter Uddfors vd på Avoki.
Undersökningen visar också att 72 % av svenskarna är positiva till att använda begagnade gemensamma elektroniska hjälpmedel som digital mötesutrustning och skrivare. Dessutom är 63 % av de tillfrågade positiva till att få en begagnad dator av sin arbetsgivare, och 58 % skulle acceptera en begagnad telefon, förutsatt att enheten är rensad på tidigare data och i gott skick.
– Det finns inga egentliga förlorare på andrahandsmarknaden för elektronik. Medarbetarna omfamnar det, företagen minskar sina kostnader och klimatet vinner. Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att bidra till en hållbar utveckling är att välja IT som tjänst för arbetsplatsens gemensamma behov, säger Peter Uddfors.
Det är stor skillnad i synen på begagnad elektronik mellan könen, exempelvis är 72 % av kvinnorna positiva till att få en begagnad dator jämfört med 56 % av männen. Undersökningen visar också att och yngre personer generellt sett är mer positiva än äldre till att använda begagnad elektronik.