Trendspaning: Så sökte företag lokaler under februari

20 mars 2024

De senaste siffrorna från Lokalguiden ger en inblick i hur sökningarna efter kontorslokaler utvecklades under februari månad, och det finns faktiskt positiva nyheter även om vissa siffror visar på en minskning.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

För kontorslokaler på 10-100 kvadratmeter, vanligtvis populära bland mindre företag och startups, noterades minskningar i samtliga tre städer jämfört med föregående år. Stockholm upplevde den största nedgången, medan Göteborg och Malmö också visade betydande minskningar. Å andra sidan ser vi en ökning i Stockholm jämfört med januari månad, vilket kan indikera en viss återhämtning efter eventuella nedgångar under vintermånaderna.

– Den minskade efterfrågan på kontorslokaler i stadskärnor speglar marknaden som för tillfället är avvaktande, säger Johan Ahlenius, vd på Lokalguiden.                

Sökningarna för kontorslokaler på 100-250 kvadratmeter, som ofta efterfrågas av medelstora företag, minskade också under februari månad, även om variationen mellan städerna var mindre jämfört med mindre lokaler. Återigen noterade vi en ökning i Malmö jämfört med januari månad, vilket kan tyda på en fortsatt efterfrågan på denna storlek av lokaler i staden.

Större kontorslokaler, särskilt de över 400 kvadratmeter, visade en betydande minskning i sökintresse i samtliga tre städer, både jämfört med föregående år och föregående månad. Detta kan indikera en potentiell omstrukturering av arbetsmodeller och behov hos företag, vilket kan ha en direkt inverkan på fastighetsmarknaden.

– Hela branschen behöver fortsätta anpassa sig till den svagare efterfrågan, konstaterar Johan Ahlenius och betonar behovet av att vara lyhörd för marknadens förändringar och att ständigt anpassa affärsstrategier för att möta de nya behoven

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.