Dessa jobbförmåner attraherar mest

26 september 2024

Flexibla arbetstider, fler semesterdagar och friskvårdsbidrag är exempel på förmåner som blir allt viktigare när kampen om talanger hårdnar. Jobbförmåner spelar en allt större roll för att locka nya medarbetare, men vilka förmåner är mest attraktiva idag?

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Dagens medarbetare ställer höga krav, och förmåner har blivit en avgörande faktor när de väljer arbetsgivare. Detta framgick tydligt i en omfattande undersökning genomförd av Benify, där 35 000 medarbetare deltog och som ligger till grund för rapporten Arbetsliv 3.0.


I undersökningen framkom att 52 procent av medarbetarna redan är nöjda med sitt förmånsutbud, där generation Z är den mest nöjda gruppen. De nöjda medarbetarna har ofta god kännedom om vilka förmåner de har tillgång till och är också mer lojala mot sina arbetsgivare jämfört med andra grupper. Sedan 2022 har andelen nöjda medarbetare ökat från 45 procent, vilket motsvarar en uppgång på 7 procent till 2024.

Missnöjda medarbetare byter oftare jobb

Medarbetare som inte är nöjda med sina förmåner är 24 procent mer benägna att byta jobb om de erbjuds en liknande tjänst med bättre förmåner. De mest eftertraktade förmånerna bland dessa missnöjda medarbetare är ekonomiska förmåner, såsom bonus och vinstdelning, samt förmåner kopplade till arbetstid och ledighet. Transportförmåner kommer på tredje plats.


En tydlig och relevant kommunikation om förmånsutbudet ökar också medarbetarnas nöjdhet. De som är välinformerade om sina förmåner tenderar att vara mer tillfreds med dem.


Pension och försäkringar blir allt viktigare

När man analyserar topplistan över förmåner hamnar arbetstids- och ledighetsrelaterade förmåner högst, precis som 2022. Efter pandemin har dock efterfrågan på förmåner som stödjer en bra balans mellan arbete och fritid minskat, eftersom detta var en högre prioritet när många arbetade hemifrån.


Under 2024, i en tid präglad av ekonomisk osäkerhet, har förmåner som erbjuder trygghet och ekonomisk stabilitet istället ökat i betydelse. Försäkringar är den kategori som sett störst uppgång i popularitet, med en ökning från 7,0 till 7,6 på en tiogradig skala.

Topp 8 jobbförmåner 2024

1. Arbetstid och ledighet
2. Pension
3. Friskvård
4. Sjukvård
5. Försäkringar
6. Förmåner som bidrar till "work-life balance"
7. Transport
8. Rabattkoder för privat konsumtion

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.