Få bukt med klimatsamvetet
27 mars 2020
Vi vill alla rädda vår planet, men att ändra på vanor är svårt – inte minst på jobbet. Sajten kontorsliv.se tipsar om hur du får bukt med klimatsamvetet i tjänsten.
Att minska sin klimatpåverkan i privatlivet, där det bara är upp till en själv, är svårt nog. Att dessutom tänka klimatsmart på jobbet, där du sällan är ensam om besluten och har tids- och leveranskrav att leva upp till, kan minst sagt vara en utmaning.
– Jag tycker att man ska börja med att ställa sig tre checkfrågor: Finns en miljöpolicy för arbetsplatsen och de anställda? Har vi en strategi för att minska klimatpåverkan från det vi levererar och finns en strategi för att minska klimatpåverkan i vår värdekedja? Exempelvis hos kunder?, säger Nina Ekelund till kontorsliv.se.
Nina Ekelund är generalsekreterare i Hagainitiativet, ett företagsnätverk som syftar till att minska näringslivets klimatpåverkan. Hon är också ordförande och grundare till 2050, ett konsultbolag som hjälper andra företag till en hållbar affärsutveckling.
– När vi på 2050 är ute på företag börjar vi med att göra ett klimatbokslut för att få kontroll över hur mycket utsläpp det handlar om. Sedan sätter vi mål för hur mycket vi ska minska och tar fram en plan för hur det ska gå till, säger hon och berättar att många hon möter tror att det är dyrt att minska utsläppen. Det är bara en myt.
7 steg till ett renare klimatsamvete
1. Flyg inte inrikes. Ta tåget, ha videokonferens eller webinarium. Regeln kan ändras den dag flyget till övervägande del går på förnybara drivmedel med garanterat låg klimatpåverkan.
2. Åk inte fossilt. 2030 ska Sveriges transportsektor vara fossilbränsleoberoende. Det är självklart att ta det klivet redan nu. Godta bara fordon som har låginblandning av exempelvis naturgas i biogas, bensin i etanol, eller som till stor del använder eldrift.
3. Självklart med vego. Låt egna kontorsmöten och representation alltid vara vego.
4. Satsa på kvalitet. Måste ni köpa nya kontorsmöbler, köksmaterial eller annat till kontoret – satsa på kvalitet som håller länge!
5. Ha inga onödiga giveaways. Vägra öka överflödet och säg blankt nej till att producera sådant som ändå bara kommer att hamna i en låda och glömmas bort.
6. Ha en grön pensionspolicy. Samarbeta med den förvaltare som uppvisar bäst kombination av placeringspolicy, utbud av hållbara fonder och eget hållbarhetsarbete. Låt alla medarbetare välja sin egen pensionsportfölj men med rekommendation om de fonder som bäst kombinerar hållbarhet och lönsamhet.
7. Lev som ni lär. Låt ert hållbarhetstänk inte bara vara en tom floskel. Det betyder inte att medarbetarna måste avstå från att äta kött och sluta åka bil för att få jobba hos er, men begär av er själva att ständigt ta nya steg i rätt riktning.