Kraven från jobbsökare

5 november 2019

Rekryterande chefer lyckas ofta inte leverera enligt jobbsökarnas förväntningar, visar en undersökning med över 1500 respondenter från rekryterings- och bemanningsföretaget TNG. Det handlar framför allt om för långsamma rekryteringsprocesser och brist på återkoppling under processens gång, men också om chefens agerande under anställningsintervjun. TNG listar jobbsökares främsta krav på rekryterande chefer 2019.

intervju.jpg
Bild: Pixabay

1 578 anonyma jobbsökare deltog i undersökningen, som genomfördes av TNG under våren 2019. Respondenterna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, LinkedIn, Facebook och CS-jobb med flera och motsvarar ett representativt och slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som IT, teknik, ekonomi, finans, kundtjänst, marknad, försäljning, inköp, logistik och HR. 

Här är listan:

1. Prioritera rekryteringen

93 % anser att rekrytering brukar tar för lång tid, vilket är en ökning från 2018. Ofta är det långsam återkoppling som är problemet: 73 % anser att det brukar ta för lång tid att få veta ifall deras ansökan är aktuell, och 55 % menar att det tar för lång tid mellan inskickad ansökan och den första personliga kontakten.

2. Fördomsfri ansökan

89 % uppger att de gärna söker jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Det handlar bland annat om att kunna erbjuda en ansökningsprocess där jobbsökare så långt som möjligt kan vara anonyma och inte ombeds att skicka med sitt foto eller svara på frågor om sin ålder. Allt för att undvika att den som tar emot ansökan påverkas av fördomar och väljer bort någon på felaktiga och diskriminerande grunder. Något som 70 % misstänker sig ha råkat ut för.

3. Snabbt besked om avslag

84 % vill få besked så snart som möjligt när de inte är aktuella för ett jobb de sökt.

4. Insyn och löpande återkoppling

65 % vill ha insyn i allt som sker i processen och hanteringen av deras ansökan. Om ansökan är läst, när det är dags för intervju, avslag, etc.

5. Var påläst och lyssna

54 % uppger att de varit med om att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun, och 45 % har upplevt att chefen hellre pratat om sig själv och företaget än lyssnat.

6. Berätta om förmåner, lön och utvecklingsmöjligheter

48 % vill att chefen under anställningsintervjun berättar om anställningsförmåner. Vidare vill 42 % veta vad lönen ligger på och 45 % önskar få höra vilka utvecklingsmöjligheter det på sikt finns i rollen.

7. Fokusera på ”Culture add”

46 % vill bli anställda för att de kan tillföra något nytt till företagskulturen – inte passa in i den befintliga. 18 % tycker det är fel att basera en tillsättning på företagskultur överhuvudtaget och 31 % uppger att de låtit bli att söka ett jobb de var intresserade av för att de känner att de inte kommer passa in i den beskrivna företagskulturen.

TNG:s undersökning visar även att 98 % procent bland jobbsökare förväntar sig någon form av onboarding-upplevelse. Bland annat vill 74 % att deras arbetsplats ska vara riggad och klar första dagen, och 68 % räknar med att få en mentor som hjälper dem lite extra i början.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.