Lyckas på morgondagens arbetsmarknad
10 december 2019
Flexibla arbetsplatser och uppdaterade nätverk. Två genvägar för att lyckas på en arbetsmarknad i förändring. Här har du de viktigaste råden för framtiden – oavsett om du ska anställa eller bli anställd.
Småskaliga communities, distansarbete eller fortsatt urbanisering. Att arbetsmarknaden är inne i en förändringsprocess är helt klart, men exakt hur det kommer att se ut i framtiden är fortfarande osäkert. Men en sak som genomsyrar alla trender är krav på flexibilitet och frihet före hög lön.
– Vi ska vara klara över att de som nu söker jobb är extremt pålästa om både branschen och företaget, och förväntar sig villkor som matchar det värde som de skapar. Det är något som dagens företag måste förstå – färre personer kommer att visa intresse att jobba hos dem om inte arbetsgivarvarumärket anses attraktivt, säger Lennart Hedström, vd, TRR Trygghetsrådet.
Det handlar om nya krav och andra prioriteringar hos den nya generationen som ska in på arbetsmarknaden. Krav som de traditionella linjära anställningarna inte riktigt klarar av att matcha.
Det är något som dagens företag måste förstå – färre personer kommer att visa intresse att jobba hos dem om inte arbetsgivarvarumärket anses attraktivt.
– De som jag rekryterar efterfrågar en mycket större del av flexibilitet än tidigare. De förväntar sig att få ihop livspusslet hemma och har samtidigt andra prioriteringar i livet än att jobba 8–17 och få en lön. De vill ha ett syfte och inte bara mätas genom sin närvaro på jobbet, utan vad de levererar. Vägen dit ska jobbet egentligen inte bry sig om, säger Per Engler, People Experience, Volvo Car Group.
Vilka jobb kommer då att finnas krav i framtiden? Listor på jobb som är på väg att försvinna dyker då och då upp, men någon större samstämmighet mellan dem finns egentligen inte. Det enda vi vet, säger Lennart Hedström, är att arbetslivet kommer att se annorlunda ut i framtiden. Som arbetssökande är det då ytterst viktigt att uppdatera sina nätverk – de som ser utanför sin kärnkompetens är oftast de som går vinnande ur en förändring.
– Forskningen visar att de som lyckas bäst med att skapa jobb vid förändringar, är de som bygger broar mellan olika nätverk. Ta ett steg tillbaka och fundera på vilket nätverk du har och hur mycket du kan lägga till i nätverket, säger Robin Teigland, Professor i företagsekonomi på Chalmers med inriktning strategi och digitalisering.
Tre tips till arbetsgivare
Skapa en flexibel och inkluderande arbetsplats.
Bygg ditt varumärke genom etik och hållbarhet.
Använd dig av olika nätverk och ekosystem – allt behöver inte finnas i huset.
Tre tips till arbetstagare
Var nyfiken.
Bygg nätverk – se utanför din egen bubbla.
Kompetensplanera i stället för karriärsplanera.