När hemmet kom närmare kontoret
12 december 2017
Magnus Lignell är Marknadschef på AB Edsbyverken och funderar här kring det nya sättet att arbeta. Hur kontorsinredningen har utvecklats från ett hav av möbler i bok till dagens soffor, loungeytor och informella mötesplatser. Kontor som mer liknar ett hem, men som också ställer högre krav på möblernas kvalité.
Hemmet och kontoret kommer allt närmare varandra... Vad menar jag då med det? Att folk söker jobb som ligger närmare deras egen bostad? Nej, naturligtvis inte, jag menar att kontorsinredningen under de senaste 20 åren har närmat sig hemmets arkitektur och design. Dessutom med stormsteg.
För 20 år sedan kunde även ett otränat öga urskilja vilka möbler som var tänkta för kontorsmiljö respektive hemmiljö. På mässor runt om i världen var produkterna tydligt avskiljda och de som arbetade med hemmöblerna besökte i stort sett aldrig hallen för offentlig miljö och vice versa. De första trevande stegen i förändringen var att det började produceras kontorsmöbler i björk istället för i traditionell bok. Att bara ett annat träslag skulle vara ingången till förändringen som komma skulle kanske kan låta lite trivialt, men några av er minns säker dessa hav av möbler i bok på kontoren. Och bara där, det var inget man ville ha hemma direkt. Björken däremot, med sin finlemmade struktur, har i flera decennier gått hem i de nordiska hemmen. Att man sedan började blanda in lackade ytor gjorde inte integrationsprocessen långsammare precis, tvärtom. Nu gick det undan...
Självklart har även teknikutvecklingen påverkat hur den offentliga miljön utvecklats. När kunderna gick från tjocka datorskärmar till platta hände det verkligen något. Att inte behöva ha så kallade hörnbord utan istället kunna sätta datorn på ett rakt bord, eller rent av på en ståpulpet, gjorde att de klassiska kontorsmöblemangen snabbt förändrades. Nu handlade det alltså om ljusa träslag, täcklackade, klara färger och raka bord och sedan gjorde även loungerna sitt intrång på riktigt. Att tekniken därefter fick fram lap tops, följt av att både surfplattor och smarta mobiler slog igenom med full kraft, har gjort att de flesta av oss nu faktiskt kan arbeta precis var vi vill. Arbetsplatsen fungerar i dag mer som en mötesplats, en plats där man arbetar i team eller projekt m m. Och många av dagens kontor är utformade därefter. Informella mötesplatser, stora, mjuka soffor, loungefåtöljer, myshörnor, lekrum, hammockar, hemtrevliga köksmiljöer... Listan på olika typer av kontorsmiljöer kan göras lång, det är bara fantasin som sätter gränserna.
Finns det då inga nackdelar med att man i stort sett kliver in i ett stort vardagsrum i dag för att arbeta? Naturligtvis, skulle jag vilja säga. De ergonomiska aspekterna på det hela är mer aktuellt än någonsin. Vi kan i dag lätt hamna i en soffa och arbeta där nästan hela dagen. Visst kan det vara skönt och avkopplande, men vi måste få in som rutin att variera oss och få in rörelse mellan de olika miljöerna som moderna kontor erbjuder i dag.
Hur ser vi som tillverkare på utvecklingen då? Vår inställning på Edsbyn är alltid att all förändring ger möjlighet till utveckling. Men utveckling ställer också krav på oss tillverkare att hänga med och skapa nya, kreativa miljöer för våra kunder, väl anpassade till det nya sättet att arbeta. De som vill skapa en hemtrevlig miljö på kontoret, men bara förlitar sig på möbler som är tillverkade just för hemmabruk, får ofta efter ett tag problem med både kvalité och ytfinish. Vi sliter hårdare på våra möbler på kontoret än vad vi gör hemma. Eller som en av våra kunder uttryckte det:
- Vårt kontor är lite som ett vuxendagis, det går riktigt hett till ibland på våra möten.
Så ett tips till er som vill ta hemmet närmare kontoret; skapa gärna en hemtrevlig och stimulerande kontorsmiljö, men säkerställ att möblerna och inredningen verkligen klarar av de tuffa krav som ställs på en offentlig miljö. Det finns många fina möbler där ute som är gjorda för att arbeta i, men det handlar om att välja rätt.