Så många vill byta yrke

14 oktober 2022

Den 1 oktober öppnade ansökan för det nya omställningsstudiestödet. Mer än hälften av svenskarna, 54 procent, vill byta yrke, bransch eller sektor någon gång under sitt resterande arbetsliv. Hela 48 procent, skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om den personliga ekonomin inte var en faktor. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Omställningsfonden.

Bild: Omställningsfonden.
Bild: Omställningsfonden.

– Att lära nytt är viktigt och roligt – inte bara när man är ung. Arbetsmarknaden i Sverige förändras i snabb takt, vilket ställer krav på nya kompetenser bland medarbetarna. Det är därför positivt att det finns en sådan förändringsvilja bland svenskarna, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Från och med den 1 oktober är det möjligt för vuxna mitt i arbetslivet att ansöka om det nya omställningsstudiestödet. Syftet med omställningsstudiestödet är att stärka arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden. Mer än hälften av svenskarna, 54 procent, vill byta karriär under yrkeslivet, det vill säga byta yrke, bransch eller sektor. Nästan varannan skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke än det nuvarande – om den personliga ekonomin inte var en faktor. Det framgår av undersökningen som Sifo har gjort bland yrkesarbetande svenskar.

Bland den yngre befolkningen mellan 18–29 år är intresset för att byta bransch betydligt vanligare, 66 procent, än bland de äldre mellan 50–64 år där 31 procent svarar att de skulle vilja byta bransch någon gång under sitt resterande yrkesliv. Mest positiva till att skola om sig är personer i åldersgruppen 30–49 år, där 55 procent svarade att de skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om den personliga ekonomin inte var en faktor. Bland 50–64-åringar är motsvarande siffra 46 procent.

– Med det nya omställningsstudiestödet som införs i höst får fler vuxna möjlighet att utbildas och utvecklas genom hela livet. De allra flesta kan få motsvarande 80 procent av lönen för att studera i upp till ett år. Det är positivt för medarbetare, arbetsgivare och samhället i stort, säger Eva Wikström

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.