Tänk andra hand i första hand
2 april 2020
Tänk andra hand i första hand. Det är Rekomos mantra. Möbelbolaget har sedan 1992 köpt in, sålt och hyrt ut begagnade kontorsmöbler. Lokalguiden har träffat vd Jonas Åström som berättar om utmaningarna, attityderna och möjligheterna med begagnade möbler.
Berätta om Rekomos bakgrund?
- Företaget startades 1992. Redan då var tanken att det slängdes för mycket kontorsmöbler och att man borde kunna göra något bra av det. Det är själva grunden till den affärsresan vi har gjort fram till i dag. Att sälja begagnade, hållbara möbler till ett bra pris. De två tyngsta argumenten för att köpa begagnade möbler är dels att det är riktigt bra för miljön och dels det lägre priset.
Finns det fortfarande ett motstånd hos företag att investera i begagnade möbler?
- En av utmaningarna är att det finns en del förutfattade meningar om just begagnade möbler. För oss gäller det att slå hål på dem genom att kunna påvisa att många inte ens ser skillnaden på nytt och begagnat. Vi har hög kvalité i våra produkter och möblerna är i gott skick. De är tvättade och rengjorda. Dessutom finns det en stor valmöjlighet vad gäller material, färg och så vidare. Vi samarbetar med de flesta arkitektfirmor, framförallt i större projekt där det är tydligt specificerat att möblerna ska ha ett visst tyg eller vara en viss färg. För att tillmötesgå specifika krav kan vi erbjuda både omtapetsering, omlackering och olika speciallösningar. Vi samarbetar med både tapetsörer, målerier och snickerier.
En av utmaningarna är att det finns en del förutfattade meningar om just begagnade möbler. För oss gäller det att slå hål på dem genom att kunna påvisa att många inte ens ser skillnaden på nytt och begagnat.
På vilket sätt har attityden förändrats gentemot begagnade möbler?
- Förr köpte man enbart begagnat för att det var billigare, nu har det svängt. Priset har såklart betydelse, men fler ser nyttan och fördelarna i att producera färre nya möbler och den miljöbesparing det innebär.
Hur stor är kontorsmöblernas miljöpåverkan?
- I dag produceras möbler för 23 miljarder kronor på den svenska marknaden. 6 miljarder är till kontor och offentliga miljöer. Det ger en påverkan på 150 000 ton koldioxidutsläpp för alla producerade kontorsmöbler i Sverige. Om man trattar ner det kan man spara 100 kilo i koldioxidutsläpp om man väljer att köpa ett begagnat skrivbord, eller 85 kilo om man köper en begagnad stol och så vidare.
Hur mycket billigare är det med begagnat på Rekomo?
- Utgångspunkten är halva nypriset. Sen kan det variera något från fall till fall.
Vad säljer ni mest av?
- Allt som tillhör en arbetsplats; kontorsstolar, skrivbord, förvaring, hyllor och belysning. Vi säljer ungefär 13 000 arbetsplatser per år plus en hel del konferensstolar och konferensbord. Även en del möbler till fikarum och matsalar och mycket loungemöbler som soffor och fåtöljer. Det mesta man behöver på ett kontor helt enkelt.
Vilka är era direkta konkurrenter?
- Framförallt de som säljer nya möbler. Det finns även ett par företag till som säljer begagnade kontorsmöbler men just de ser vi kanske inte som våra konkurrenter i så hög grad. Går det bra för dem är det positivt för oss också, och inte minst för miljön. Dock är vi störst på marknaden i dag.
Är det svårt att få företagen att se nyttan i begagnat?
- Vi försöker få dem att förstå att det krävs ett öppet sinne och en viss flexibilitet eftersom utbudet är något mer begränsat än om man köper nytt. Så är det förstås. Man har en större palett att välja på med nya möbler. Men har man ett öppet sinne kan man få ett minst lika fint kontor med begagnade möbler som med nya. Även om det handlar om stora projekt med 100 arbetsplatser eller fler kan man inreda dessa med begagnade möbler och få det enhetligt och snyggt.
Läs mer om Aritcos resa mot nytt kontor med begagnad inredning, med hjälp av både Rekomo och Hifab, här