Allt ljus på nya tidens kontor
14 januari 2021
Om vi inte går till kontoret primärt för att kunna utföra våra arbetsuppgifter, varför går vi då dit? Här följer några tankar om belysningens roll i skapandet av en god arbetsplats, i en tillvaro då vi själva väljer de tillfällen vi vill gå till kontoret. Kanske väljer vi det endast några dagar i veckan och då för att få en upplevelse vi inte får hemma.
I denna pandemitid funderar vi ljus-designers på Reform mycket på belysningens roll på kontoret och så här går tankarna och diskussionen bland oss och även bland ljusdesigners som jobbar mycket med kontor: Kontoren kommer att förändras till att ha mindre känsla av kontor och business och mer känsla av lounge och ”plug and play”, det vill säga man kommer in och sätter sig och jobbar när det passar för dagen eller uppgiften. Man kommer in då man behöver och vill träffas: för kreativa möten, skissande, brainstorming, för att träffa nya kollegor eller beställare med mera. För en del är kontoret dock den bästa platsen för fokusarbete, om man har det stökigare hemma. Men kontoret måste vara anpassat även för de spontana och sociala behoven. Kontoret behövs som en kulturbärare som ska signalera något unikt både till medarbetare, kunder och nyrekryteringar. Det handlar om att skapa en helhetsupplevelse där kvalitet är nyckeln. Denna tanke är i sig inte ny, men det nya är vikten av detta i proportion till övriga bitar.
Dynamiskt, anpassat med kvalitet
Så, hur skapar man då belysning för den här typen av flexibelt kontor? Vi ska inte strunta helt i standarder men vi behöver använda rekommendationerna på ett flexibelt och intelligent sätt.
Vi kan inte ha kontor med slösande 300-lux-mattor över stora ytor och säga att det är effektivt och flexibelt.
Vi måste ljussätta våra kontorsmiljöer medvetet, genom att känna våra beställares och brukares önskan om hur ytorna ska användas. Våga ljussätta mer specifikt och dynamiskt. Det innebär att vi överger de kontrastlösa LUX-mattorna med en jämn och platt belysning. Sådan ”design by numbers” ger varken kvalitet eller god ergonomi.
Om medarbetarna kommer in till kontoret ett par dagar i veckan är det för att få en upplevelse de inte kan få hemma. De kommer bland annat att kräva bra inredning, bra IT, välutrustade mötesrum och sköna loungeytor för möten och socialt umgänge. Och man kommer dessutom kräva kvalitativt och anpassat ljus. En belysningsmiljö att trivas i. Det ska inte blända, det ska inte flimra, det ska ha högt Ra-värde, alltså visa färger i sitt bästa ljus. Det ska vara rätt ljus på rätt plats. Det ska gå att påverka genom personliga inställningar, man vill kunna justera och påverka ljuset utifrån sitt specifika behov just då. Påverkbarhet och individuell anpassning alltså. För välmåendet ska man även satsa på en variation i placering av armaturerna; både högt, lågt och mittemellan. Variation i ljusintensitet och färgtemperatur är också viktigt. Och att våga tillåta dunklare utrymmen och passager, det bidrar till kontraster och en dynamisk och inspirerande miljö.
Brukaren i fokus
Vad är då viktigt ur belysningssynpunkt? Det viktigaste är helt klart att ha brukaren i fokus. Att ljuset skapar den miljö och stämning som främjar samtal, möten och som får oss att trivas. Det indirekta och reflekterade ljuset, omfältsljuset mot tak och vägg, är minst lika viktigt som det direkta ljuset, om inte viktigare. Att jobba med riktbara och/eller flyttbara armaturer ger en stor flexibilitet jämfört med infällda LED-plattor. Mötesrummen måste ha scenarier för videokonferens: ett justerbart reflekterat ljus och även ljus framifrån, inte endast direktljus rakt uppifrån. Vi vill se bra ut utan några konstiga skuggor.
Men hur lirar detta tänk med fastighetsägarens önskan om kostnadseffektivitet då? Alla måste tänka framåt! Vi kan inte ha kontor med slösande 300-lux-mattor över stora ytor och säga att det är effektivt och flexibelt. Det är det inte! En intelligent belysningsplanering kan spara upp till 80 % av energiåtgången, men en anläggning som hyresgästerna vill kasta ut, eller åtminstone delar av den, blir varken miljövänligt eller kostnadseffektivt. Vi måste hitta en avvägning där kostnaden för energi och utfallet av ljusplaneringen, alltså trivsel och välmående, hamnar i balans.
Slutligen har jag en önskan till alla beställare av belysningsanläggningar inför 2021 - Väck våra sinnen med ljuset.
Av: Beata Denton, ansvarig ljusdesigner på Reform/del av Reflex Arkitekter, ordförande i Svenska Belysningssällskapet