Därför gillar vi coworking
8 februari 2018
Coworking är ordet på mångas läppar just nu. Anläggningar, både stora och små, öppnas världen över och på senare tid har vi sett en explosion även i Sverige. Och trenden lär hålla i sig. Att sitta i ett sammanhang gör att många både trivs och utvecklas.
Bland dagens många soloentreprenörer och nystartade företag väljs det fasta och traditionella kontoret ofta bort. Istället väljer man allt oftare coworkingytor.
Och att människor trivs och utvecklas i dessa coworkingytor finns det forskning på. Gretchen Spreitzer, Peter Bacevice och Lyndon Garrett är tre amerikanska professorer/forskare som i Harvard Business Review har presenterat resulatet av både djupintervjuer och undersökningar av både anläggningar och de som valt att sitta och arbeta där. Och det verkar vara främst tre anledningar till att man som medarbetare verkar frodas och utvecklas mer i coworkingytor än i traditionell kontorsmiljö.
mer meningsfullt
Människor som sitter i coworkingytor ser sitt arbete som mer meningsfullt. Här sitter man ihop med andra människor och företag inom olika branscher och eftersom det inte finns någon direkt konkurrens eller personalpolitik är det enkelt att passa in. I undersökningen framgår att den egna identiteten stärks då man får många tillfällen att beskriva sitt eget arbete för nyfikna och på så sätt verkar ens eget arbete både mer intressant och tydligt. Att man känner en större mening med sitt arbete när man sitter på en coworkingyta härstammar också från att sammanhanget innebär att man oftare hjälper varandra, kan stötta och bolla idéer. Den unika sammansättningen innebär att man ofta sitter tillsammans med människor som har unika talanger och andra kunskaper än vad man själv har och som dessutom gärna delar med sig av dem. Att coworking ger ens eget jobb mer mening har också mycket med det sociala sammanhanget att göra. Coworking skapar värden som tillhörighet, samarbete, kunskap/lärande och hållbarhet. Värden som ständigt återkommer när man talar om coworking.
Vårt behov av att vara mobila och flexibla ställer helt andra krav på ett kontor.
Håkan Jeppsson, VD på Convendum.
större kontroll
Coworkingytor är oftast tillgängliga dygnet runt. Som medlem kan man välja sin arbetstid helt och hållet. Om man jobbar mot en deadline som kräver sent kvällsarbete eller om man bestämmer sig för att ta en lång lunch och sticka till gymmet mitt på dagen. Möjligheterna är många... Man kan själv välja om man vill sitta i en tyst zon för att kunna fokusera eller om man istället vill ta del av sammanhanget och sitta mitt i smeten och dela skrivbord med andra. Och ibland vill man kanske jobba hemifrån. Men att kunna bestämma allt själv är inte det man som coworker strävar efter. Forskarna har i sin studie också sett att man värderar en viss struktur i sitt arbete. Brist på rutiner kan nämligen minska både kreativitet och produktivitet. Coworkers rapporterar att sitta i ett sammanhang hjälper dem att skapa just struktur och disciplin som motiverar dem.
en del av något större
Att vara en del i ett större sammanhang och få kontakt med andra är såklart en av de största anledningarna till att man väljer att sitta i coworkingytor. Men varje anläggning är unik och har sin egen kultur och struktur. I dag är det många som konkurrerar om medlemmarna. I Sverige finns det exempel på både stora och små anläggningar och de poppar upp som svampar i marken.
Convendum är ett exempel och beskrivs som en premiumversion av den ledande amerikanska aktören Wework som är ett av världens högst värderade startupföretag. Convendum har redan öppnat upp tre anläggningar i Stockholm och öppnade sin första i Göteborg, mitt på Avenyn, den 1 juli förra året. Det planeras även för en etablering i Malmö. Convendums ägare har höga ambitioner och vill etablera 10 enheter inom fem år med plats för 5 000 medlemmar fördelat på 40 000 kvm.
- Vårt behov av att vara mobila och flexibla ställer helt andra krav på ett kontor som en flexibel mötes- och kommunikationsplattform, menar VD Håkan Jeppsson.
Även United Spaces, Nordens ledande coworking community, tror på framtiden. I september öppnades portarna till ett 2 400 kvm stort workspace mitt i Göteborg. Sedan innan finns man både i Stockholm och Malmö. Och snart på ytterligare 20 nya platser i Norden.
- Marknaden för arbetsplatser och kontor håller på att ritas om. Behoven i dag handlar om öppenhet, inspiration och samverkan. Konkret betyder det korta och flexibla kontrakt och en kunskapsdriven gemenskap, förklarar Göran Garberg, vd och delägare.